Bulgarian (Български)Deutsch (DE-CH-AT)

СОРТОВЕ ГРОЗДЕ

На теория, многообразието от микроклимати и почвен състав в Австрия би позволило отглеждането на стотици различни сортове. Здравият разум обаче е надделял в хода на законодателния процес. Официално класифицирани са само 30 сорта. По-долу са показани по-значимите от тях, заедно с процента от общата площ на площта засадена с такива лози.

БЕЛИ

Gruner Veltliner
Grüner Veltliner / Грюнер Велтлинер [36%]:
Експресивен плод с често типична нотка на пипер и грейпфрут. От свежо и живо до концентрирано и тържествено. Гроздов сорт, наскоро идентифициран с австрийската винена култура.
Welschriesling
Welschriesling / Велшризлинг [9%]:
фино и ароматно с ябълкови аромати, предимно деликатно с характерна киселинност.
Muller-Thurgau
Müller-Thurgau / Мюлер-Тургау (Riesling x Sylvaner) [6,8%]:
в носа се долавя дискретен Мускат, с цветист плод.
burgunder
Weiβer Burgunder / Вайсбургундер (Пино Блан) [6%]: %]:
компактен, често ядков аромат, обикновено дава мощно, но хармонично вино.
Riesling
Riesling / Ризлинг (Rheinriesling, Weiβer Riesling) [3,4%]:
елегантно, многопластово в носа, аромати на костилкови плодове, характерно и деликатно, с класическа структура.
Neuburger
Neuburger / Нойбургер [2,6%]:
хармонично, с дискретни ядкови аромати, меко и с пълно тяло.
Bouvier
Bouvier [0,9%]:
пълно и меко, богато на плодов екстракт, често дискретна мускатова нотка и елегантна остатъчна захар.
Muskateller
Muskateller / Мускателер [0,2%]:
силно развит мускатов плод, леко и свежо, с плодова киселинност.
Zierfandler
Zierfandler / Зирфандлер:
пикантно, с добър екстракт и киселинност.
Rotgipfler
Rotgipfler / Ротгипфлер:
свежо и пикантно, с изразена киселинност.

ЧЕРВЕНИ

Blauer Zweigelt
Blauer Zweigelt / Блауер Цвайгелд (Rotburger) [8%]:
кадифено и с пълно тяло, с деликатна пикантност, характерна черешова нотка и меки танини.
Blaufrankisch
Blaufrankisch / Блауфренкиш [5%]:
свежо и с искрящ плод, фина киселост. Мощно и дискретно таниново, с нюанси на сладник и черни горски плодове.
Blauer Portugieser
Blauer Portugieser / Блауер Португезер [5%]:
плодово и меко, слаба киселост, леко алкохолно.
St. Laurent
St. Laurent / Сен Лоран [0,9%]:
след необходимото узряване е кадифено и сухо, пълно и приятно таниново.
blauer burgunder
Blauer Burgunder / Блаубургундер [0,7%]:
светло на цвят, хармонично и кадифено, често с опушен черешов характер.

Modern. Lifestyle. Taste. BLUE NUN

Blue nun

Österreich Gold

Ekont